Bemutatkozás

Szántóföldi növénytermesztéssel, mezőgazdasági bérmunkával és juhtartással, bikahízlalással foglalkozik vállalkozásom.
Mintegy 300 ha szántóföldön kukoricát, búzát, őszi árpát, repcét, napraforgót és cukorrépát termesztek. Ezen kívül 400 ha szántót bérmunkában művelek Gépparkom teljes körű. Vállalkozásom 3 főt foglalkoztat.

Juhászcsaládban nőttem fel, mindig is cigájával foglalkoztunk. Családi hagyományként maradt meg a ma már 250 törzskönyvezett anyaállatot számláló tenyészet. Nyáron szüleim tanyája környékén legeltetek Nagylakon, télen Mezőhegyesen istállózom az állományt.

A térségben ez volt a hagyományos fajta mindaddig, míg a gyapjú értéke nem növekedett. Ez a piaci helyzet a fajta folyamatos visszaszorulásához vezetett. Egyedül, mindössze a 250 törzskönyvezett anya állományra építve nem tudok megfelelő terméket előállítani. Erre csak úgy van lehetőség, ha a térség juhászai összefognak.

Hosszú távú célom az, hogy továbbvigyem a szüleimtől tanult mesterséget és megőrizzem ezt az őshonos fajtát. Egyre nagyobb hangsúlyt kívánok helyezni az értékesítés és a marketingtevékenység javítására. Célom a megtermelt termékek – bárány, vágóállat, tej és tejtermékek, gyapjú - minél nagyobb arányú feldolgozása és értékesítése, a belföldi és külföldi értékesítés növelése.
A cigája, mint hungarikum (HÍR leírás) jó hírnévnek örvend a szakmában. Szeretném, ha minél többen ismernék a nagyközönség köreiben a fajtát és keresnék a belőle készült termékeket.
Céljaim megvalósításához azonban a térségi termelők összefogása szükséges.